Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto do którego dodałam rabarbar i wiśnie z nalewek. Nie polecam ciasta dzieciom :) Ma % :)
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2763
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 71
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 240
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2763
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 71
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 240
Składniki
miseczka 1 większa: ucieramy: 2 szt. jajka 1 szklanka cukru cynamon 1 łyżeczka 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny powoli dodajemy i mieszamy: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza: poniższe składniki mieszamy: 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki- 1, stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.
Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.
Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką.
Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).
Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!