Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem niespodziewane sytuacje wymagają szczególnych strategii – zwłaszcza, kiedy nieoczekiwanie do drzwi zapuka teściowa. Bez obaw! Mamy dla ciebie tajną broń, która umili wizytę nieproszonego gościa. Przedstawiamy przepis na ciasto o zabawnej nazwie „Zamknij usta teściowej”, które jest nie tylko pysznym deserem, ale też niezawodną receptą na zachowanie spokoju w trudnej chwili. Upieczenie placka wcale nie jest trudne, a potrzebne składniki prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Ciasto zaskakuje wyglądem, a na jego rozkoszny smak ma wpływ kruche, maślane ciasto, czekoladowa warstwa, dżem z kwaśnych owoców i lekka, różowa pianka.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 26
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 16
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208946
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 26
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 16
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208946
Składniki
Na początek oddziel białka od żółtek. W misce utrzyj żółtka z masłem, cukrem waniliowym i cukrem na puszysty krem. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, po czym zagnieć gładkie ciasto. Podziel ciasto na 3 części, dwie z nich uformuj w kule i zawiń folią spożywczą. Jedną z nich włóż do zamrażarki, a drugą do lodówki. Do trzeciej porcji ciasta dodaj kakao i ponownie zagnieć, by uzyskać jednolite ciasto. Również uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
Okrągłą formę (ok. 23 cm) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, po czym odstaw. Możesz też użyć silikonowej formy. Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę, po czym stopniowo dosypuj proszek galaretki, nie przerywając ubijania. Jeśli nie masz galaretki, możesz sięgnąć po żurawinowy lub wiśniowy kisiel, jednak różowa pianka będzie miała mniej intensywny kolor. Ubij pianę na sztywno i odstaw.
Wyłóż jasne ciasto z lodówki, rozwałkuj je na kształt koła i wyłóż na dnie foremki. Lekko dociśnij palcami. Na cieście wyłóż i równo rozsmaruj dżem. Następnie wyjmij czarne ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce jarzynowej. Na kakaowej warstwie wyłóż kolorową pianę z białek, a wierzch placka posyp startą na tarce ostatnią częścią jasnego ciasta z zamrażarki. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 45-55 minut. Gotowe ciasto wystudź i podawaj. Możesz polać strużkami płynnej czekolady lub posypać cukrem pudrem.