Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z budyniem i śliwkami, pachnie cynamonem, jest baaardzo smaczne i łatwe do upieczenia, jesli ciasto (tak jak ja) przygotujecie dzień wcześniej - ekspresowe w przygotowaniu :-)
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać do miski z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawać po kolei żółtka. Wsypywać stopniowo sypkie składniki, nadal mieszając. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (lub tak jak ja na całą noc). Blaszkę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć pierwszą część ciasta. Wstawić do lodówki. Masa budyniowa: Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli budyń, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować chwilkę, lekko przestudzić. Budyń wylać na czekoladowy spód, wyrównać. Umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki ułożyć na budyniu (skórką do dołu). Posypać cynamonem i cukrem, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)