Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z budyniem i śliwkami, pachnie cynamonem, jest baaardzo smaczne i łatwe do upieczenia, jesli ciasto (tak jak ja) przygotujecie dzień wcześniej - ekspresowe w przygotowaniu :-)
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 885
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 236
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 61
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2892
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 885
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 236
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 61
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2892
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać do miski z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawać po kolei żółtka. Wsypywać stopniowo sypkie składniki, nadal mieszając. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (lub tak jak ja na całą noc). Blaszkę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć pierwszą część ciasta. Wstawić do lodówki. Masa budyniowa: Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli budyń, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować chwilkę, lekko przestudzić. Budyń wylać na czekoladowy spód, wyrównać. Umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki ułożyć na budyniu (skórką do dołu). Posypać cynamonem i cukrem, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)