Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie wilgotne, maślane ciasta z dużą ilością owoców, to ciacho jest dla Was ! :) Szybko powstaje i szybko znika, a jak pachnie ! :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5680
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 69
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 102
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5680
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 69
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 102
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach. Wypestkowane śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób:
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą śmietanowo - jajeczną. Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy.
Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.