Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto, klasyka mojego dzieciństwa, tego wypieku nie trzeba chyba przedstawiać J Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy, w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117822
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8276
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3075
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1979
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1472
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117822
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8276
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3075
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1979
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1472
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia. Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać pomarańczowy aromat i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia. Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55 minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy. Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać orzechowym krokantem. Udanych wypieków!