Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto, klasyka mojego dzieciństwa, tego wypieku nie trzeba chyba przedstawiać J Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy, w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2683
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 505
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 171
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 450
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 196
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 127
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2683
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 505
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 171
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 450
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 196
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 127
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia. Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać pomarańczowy aromat i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia. Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55 minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy. Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać orzechowym krokantem. Udanych wypieków!