Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto zemsta teściowej zapraszam po wspólnej wykonanie
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 102
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 102
Składniki
Ciasto ;Do miski daje make z proszkiem do pieczenia i cukrem ,wbijam zóltka i dodaje margarynę lub masło zagniatam kruche ciasto .
W 3 szkl wrzącej wody rozpuszczam galaretki odstawiam mają lekko stężeć
Pierwszy placek ;Przygotowane ciasto dziele na 2 części ,pierwszy catwalk wykladam do blaszki 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu .Upieczone ciasto zostawiam by ostygło i wyjmuje z blaszki .
Beza ;białka daje do miski z odrobina soli ubijam pod koniec ubijania daje 3/4 szkl cukier.
Drugi placek ;Do formy w której piekłam pierwszy placek wylodzonej papierem do pieczenia wykladam drugi kawałek ciasta na niego wykladam beze i posypuje drobno pokrojonymi orzechami i piekę w nagrzanym piekarniku na ośrodkowej półce bez termio obiegu w 200 stopniach 15 minut .Ciasto po upieczeniu zostawiam by ostygli i wyjmuje z blaszki.
Truskawki kroje w drobniejsze kawałki można użyć innych owoców ale trzeba dopasować smak galaretek .
Do blaszki w której piekłam placki wkładam pierwszy upieczony placek na nim układam owoce i zalewam tężejącą galaretka równam wstawiam do lodówki by galaretka całkiem stężała .
Masa śmietanowa ; Śmietanę 30 % musi być schłodzona daje do miski dodaje serek mascarpone i cukier ubijam na sztywno .
Masę śmietanową wykladam na stężałą galaretkę na ciastku następnie przykrywam drugim plackiem pieczonym z bezą do dołu bezą delikatnie przyciskam .Masę śmietanową wykladam na stężałą galaretkę na ciastku następnie przykrywam drugim plackiem pieczonym z bezą do dołu bezą delikatnie przyciskam .
.Gotowe ciasto polewam polewą czekoladową. wstawiam cisto do lodówki by całkowicie stężało najlepiej na noc . Kolejnego dnia ściągam rant tortownicy.
Po dokładne wykonanie ciasta zapraszam na film .
Smacznego