Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zielony mech – dzięki wiosennemu, intensywnie zielonemu kolorowi – jest bez wątpienia jednym z najbardziej efektownych wypieków, a przy tym wyjątkowo smacznym. Można poczęstować nim osoby, które twierdzą, że nie cierpią szpinaku. W tym wydaniu okazuje się przysmakiem nawet dla sceptyków!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Składniki
Rozmroź szpinak, odciśnij z niego nadmiar wody i zblenduj. Mikserem na wysokich obrotach ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj olej, a następnie szpinak. W osobnym naczyniu połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Przesyp do masy i połącz wszystkie składniki w jednolite ciasto, miksując je na niskich obrotach.
Przelej masę do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty. Nasącz oba ponczem z wody i cytrynówki.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Połącz ją z serkiem mascarpone, ajerkoniakiem i dodaj do smaku cukier puder. Część uzyskanego kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Przełóż blaty ciasta pozostałym kremem. Z wierzchu ozdób zielony mech kremem z rękawa cukierniczego i posyp owocami żurawiny. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.