Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zielony mech – dzięki wiosennemu, intensywnie zielonemu kolorowi – jest bez wątpienia jednym z najbardziej efektownych wypieków, a przy tym wyjątkowo smacznym. Można poczęstować nim osoby, które twierdzą, że nie cierpią szpinaku. W tym wydaniu okazuje się przysmakiem nawet dla sceptyków!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113068
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 597
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113068
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 597
Składniki
Rozmroź szpinak, odciśnij z niego nadmiar wody i zblenduj. Mikserem na wysokich obrotach ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj olej, a następnie szpinak. W osobnym naczyniu połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Przesyp do masy i połącz wszystkie składniki w jednolite ciasto, miksując je na niskich obrotach.
Przelej masę do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty. Nasącz oba ponczem z wody i cytrynówki.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Połącz ją z serkiem mascarpone, ajerkoniakiem i dodaj do smaku cukier puder. Część uzyskanego kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Przełóż blaty ciasta pozostałym kremem. Z wierzchu ozdób zielony mech kremem z rękawa cukierniczego i posyp owocami żurawiny. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.