Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-06-2022
Drożdżowe zawijasy ze słodkim, cynamonowym nadzieniem. Idealne do kawy, na imprezę, czy jako przekąska. Smacznego!
Mikser/robot kuchenny jeśli nie chcesz wyrabiać ręcznie
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 45
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 277
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 296
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 357
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 45
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 277
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 296
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 357
Składniki
Podgrzej mleko - ma być ciepłe, ale nie gorące. Jeśli używasz drożdży suszonych, wsyp je do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut. Jeśli używasz świeżych drożdży, dokładnie rozetrzyj je z łyżeczką cukru. Dodaj łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Przygotuj suche składniki: mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie i wlej w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży z pozostałym podgrzanym mlekiem. Wszystko wymieszaj łyżką.
Zacznij wyrabiać ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera/robota kuchennego). W trakcie wyrabiania dodaj jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodaj rozpuszczone (lekko przestudzone) lub bardzo miękkie masło i wyrabiaj dalej. Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przełóż do miski (lub pozostaw w tej, w której było wyrabiane) i przykryj je ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Wskazówka: ciasto drożdżowe będzie ładnie wyrastać, jeśli wstawisz je do piekarnika (oczywiście wyłączonego). W piekarniku będzie miało stałą temperaturę i żadnych przeciągów.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę/blat. Chwilę powygniataj ciasto, a następnie podziel je na 2 części. Każdą część rozwałkuj na prostokątny placek, nie grubszy niż 5 mm. Roztop masło i posmaruj nim dokładnie rozwałkowane placki. Posyp cynamonem wymieszanym z cukrami i skórką cytryny.
Tak przygotowane placki zawiń w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Zawinięte ciasto pokrój w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Plastry ułóż na blaszce w odpowiednich odstępach, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. Przestudzone bułeczki możesz polać lukrem - zagotuj sok z cytryny, dodaj cukier puder i wymieszaj.