Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na nazwie tego deseru niejeden połamał sobie język, natomiast w przygotowaniu jest dziecinnie prosty. Clafoutis bowiem, to najzwyklejszy, gruby naleśnik z sezonowymi owocami, który jest nie smażony, a pieczony w piekarniku. Deser wymyślony został w Limousin, regionie środkowej Francji i natychmiast zdobył serca i piekarniki kucharek w całej Europie. Zasada jego przygotowania jest następująca: naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wysypujemy ulubione owoce, zalewamy ciastem naleśnikowym i pichcimy, aż nabierze złotego koloru. Początkowo clafoutis spektakularnie rośnie i puszy się dumnie pod wpływem ciepła, lecz zaraz po wyjęciu opada, czym bynajmniej nie należy się martwić. Pałaszujemy deser na ciepło z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Polecam.
Odsłon: 172
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 12
Polecam.
Odsłon: 172
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 12
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Czereśnie drylujemy i pozostawiamy na sicie lub w durszlaku, by nadmiar soku swobodnie wyciekał. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ceramiczną formę do pieczenia tarty o średnicy 26-28cm smarujemy masłem.
ROBIMY CIASTO Mąkę, cukier puder oraz sól starannie mieszamy, a następnie przesiewamy. Jajka ubijamy mikserem na lekką pianę, a następnie stopniowo, w dwóch-trzech partiach dosypujemy mąkę z cukrem, miksując składniki na gładką masę. Na koniec, cienką stróżką dolewamy mleko, również łącząc je niespiesznie z ciastem. Gdy konsystencja stanie się płynna i jednolita, odkładamy mikser. Do przygotowanej formy wsypujemy czereśnie, starając się rozrzucić je na całej powierzchni w miarę równomiernie, a następnie zalewamy całość ciastem.
PICHCIMY CLAFOUTIS Tak przygotowane clafoutis natychmiast wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. W tym czasie ciasto powinno wyraźnie napuszyć się, zarumienić i wydać intensywny, owocowy zapach. Po wyciągnięciu zostawiamy je na kilka minut w spokoju, pozwalając opaść i odparować, a następnie, jeszcze gorące, pałaszujemy z ulubionymi dodatkami.