Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Córka rybaka to orzeźwiający biszkopt cytrynowy – słodki i kwaskowy zarazem, wprost idealny na letnie upały. Podaj go gościom do kawy lub zapakuj do pudełka i zabierz na piknik nad jeziorem!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Umyj dokładnie cytryny. Dwie z nich pokrój na dość cienkie plasterki. Zagotuj w garnku wodę z cukrem trzcinowym. Włóż plasterki cytryn do gotującego się syropu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, co pewien czas odwracając plasterki na drugą stronę. Ugotowane cytryny możesz odsączyć z nadmiaru syropu na ręczniku papierowym (chyba, że wolisz, by były słodsze).
Otrzyj skórkę z pozostałych 2 cytryn i wyciśnij z nich sok. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj żółtka (stopniowo, po jednym), a następnie powoli wsyp cukier. Do masy jajecznej przesiej obie mąki i wymieszaj szpatułą do połączenia składników. Na koniec dodaj sok z cytryn (bez 3 łyżek potrzebnych do lukru) i skórkę cytrynową (bez 1 łyżeczki – do dekoracji).
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Powtykaj w nie plasterki kandyzowanych cytryn (tak, by zakryło je ciasto). Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170° C. piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oblej je lukrem przygotowanym z cukru pudru i reszty z soku z cytryny. Oprósz skórką cytrynową.