Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne babeczki z aksamitnym i czekoladowym kremem ;)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93778
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2695
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3518
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1616
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2293
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93778
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2695
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3518
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1616
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2293
Składniki
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, żeby mogła się szybciej rozpuścić. Śmietankę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!). Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Po wystudzeniu odstawiamy na całą noc do lodówki. Dzięki temu nasz krem zgęstnieje i będzie się ładnie prezentował na babeczkach. Następnego dnia ubijamy za pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Masa będzie gęsta, ale nie koniecznie bardzo puszysta. !UWAGA! nie ubijacie zbyt długo bo masa się zważy!
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę.
Później dodajemy pojedynczo jajka i dobrze je miksujemy po każdym dodaniu. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy do miski z masą i miksujemy na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy kremówkę oraz mleko i znowy wszystko mieszamy na niskich obrotach.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy masą. Pieczemy w 190° przez około 25 minut, do tzn, suchego patyczka.
Po wystudzeniu dekorujemy je kremem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego:)