Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cwibak to ciasto, w którym królują przede wszystkim bakalie i orzechy. Jego przygotowanie jest na tyle proste, że możecie go upiec tuż przed samymi świętami. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, przelać do prostokątnej formy, upiec, udekorować cukrem pudrem i gotowe! Przepis na ten świąteczny wypiek dostałam od mojej babci, która była specjalistką w pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27383
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27383
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę. Składniki mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta.
Na sam koniec do ciasta dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Cwibak pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.