Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cwibak to ciasto, w którym królują przede wszystkim bakalie i orzechy. Jego przygotowanie jest na tyle proste, że możecie go upiec tuż przed samymi świętami. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, przelać do prostokątnej formy, upiec, udekorować cukrem pudrem i gotowe! Przepis na ten świąteczny wypiek dostałam od mojej babci, która była specjalistką w pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102628
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5858
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102628
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5858
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę. Składniki mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta.
Na sam koniec do ciasta dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Cwibak pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.