Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3186
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 604
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3186
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 604
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Składniki
Drożdże mieszamy z częścią cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rodzynki moczone w wodzie z odrobiną zapachu rumowego. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm). Każdy pasek zwijamy w ślimaczek. Ciasto wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego. Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.