Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 317
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2530
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 317
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2530
Składniki
Drożdże mieszamy z częścią cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rodzynki moczone w wodzie z odrobiną zapachu rumowego. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm). Każdy pasek zwijamy w ślimaczek. Ciasto wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego. Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.