Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony sokiem jabłkowym, soczyste prażone jabłka zatopione w galaretce, a całość przełamana delikatnym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Bezy oraz plasterki suszonego jabłka przyjemnie chrupią podczas zajadania tego rozpływającego się w ustach wypieku :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.