Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimna za oknem trzyma się mocno i nic nie wskazuje, aby miała szybko się skończyć. Zima kojarzy mi się nie tylko z białym puchem,ale również z pachnącymi cytrusami. Uwielbiam smak pomarańczy czy słodkich mandarynek. Pomysłem, aby uchwycić smak cytrusów było powstanie właśnie Cytrusowego tiramisu. Nieco kwaskowe, ale równie pyszne tiramisu niczym nie odbiega od klasycznej wersji. Moim zdaniem jest to jedna z moich ulubionych wersji klasyka z Włoch. Polecam!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1220
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1220
Składniki
Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier migdałowy oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Mieszamy. Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.