Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy okazji przygotowań do kolejnego letniego pikniku. Codziennie przynoszę z ogrodu kilka lub kilkanaście młodych cukinii. Część rozdaję chętnym, a resztę staramy się zjadać na bieżąco i zamykać w słoikach na zimę. Wymyślam wciąż nowe zastosowania. Ciasta z cukinią jeszcze nigdy nie piekłam, więc tym razem postawiłam na ciasto. Nie lubię suchych ciast w typie babki, ale doświadczenie uczy, że wypieki z dodatkiem warzyw są przyjemnie wilgotne i na to właśnie liczyłam. Poza tym w plenerze babki sprawdzają się bardzo dobrze. Łatwo się je kroi, transportuje i zjada bez talerza i sztućców.
Cytrynowa babka z cukinią
Składniki
Miska ze składnikami suchymi
- 320 g (2 szklanki) jasnej mąki orkiszowej lub pszennej luksusowej albo tortowej
- pół łyżeczki soli (używam kamiennej z Kłodawy)
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Miska ze składnikami mokrymi
- 2 jajka
- kubek jogurtu naturalnego 150 g (pół szklanki)
- 150-200 g (3/4 – 1 szklanki) cukru, erytrolu lub ksylitolu (użyłam 150 g)
- pół szklanki oleju o neutralnym smaku (u mnie ryżowy)
- skórka otarta z jednej sparzonej cytryny (tylko żółta warstwa, bez albedo)
- sok z połowy cytryny
- 200 g (1 szklanka) młodej cukinii startej na dużych oczkach tarki
Na lukier cytrynowy
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- niepełna łyżka mleka
Składniki
Miska ze składnikami suchymi
- 320 g (2 szklanki) jasnej mąki orkiszowej lub pszennej luksusowej albo tortowej
- pół łyżeczki soli (używam kamiennej z Kłodawy)
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Miska ze składnikami mokrymi
- 2 jajka
- kubek jogurtu naturalnego 150 g (pół szklanki)
- 150-200 g (3/4 – 1 szklanki) cukru, erytrolu lub ksylitolu (użyłam 150 g)
- pół szklanki oleju o neutralnym smaku (u mnie ryżowy)
- skórka otarta z jednej sparzonej cytryny (tylko żółta warstwa, bez albedo)
- sok z połowy cytryny
- 200 g (1 szklanka) młodej cukinii startej na dużych oczkach tarki
Na lukier cytrynowy
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- niepełna łyżka mleka

Etapy przygotowania
Włącz piekarnik na temperaturę 175 stopni, grzanie góra/dół. Wszystkie składniki sypkie przesiej do miski i wymieszaj je.
W drugiej, większej misce umieść jajka, cukier (lub alkohol cukrowy) i jogurt,
a następnie wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
Teraz dodaj olej, skórkę i sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
Dodaj startą cukinię wraz z ewentualnym sokiem, który z niej wypłynął i wymieszaj, teraz już łyżką.
Na koniec dodaj suche składniki z drugiej miski i ponownie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka ma wymiary 25×11 cm i okazało się, że porcja ciasta wypełniła ją tak bardzo, że mogłoby chcieć uciec z keksówki. Dlatego część ciasta na wszelki wypadek przełożyłam do małej silikonowej foremki na babkę, a następnie obie formy wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Babkę należy piec do tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Małą foremkę wyjęłam z piekarnika po 40 minutach, a keksówkę po 55 minutach.
Przygotuj lukier. W tym celu utrzyj w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem, a następnie gęstą masą oblej wierzch lekko przestudzonej babki. Pozostaw na kilka godzin do zastygnięcia.
Małą babeczkę posypałam tylko cukrem pudrem.
Cytrynowa babka z cukinią okazała się tak smaczna, że z czystym sumieniem mogę ją polecać każdemu.

A sama przez parę lat podchodziłam do niej, jak do jeża, zupełnie niepotrzebnie! Ty też musisz tego ciasta koniecznie spróbować. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 55

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 476

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5707

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 970

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 254

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39922
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 55

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 476

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5707

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 970

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 254

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39922



Składniki
- 320 g (2 szklanki) jasnej mąki orkiszowej lub pszennej luksusowej albo tortowej
- pół łyżeczki soli (używam kamiennej z Kłodawy)
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- kubek jogurtu naturalnego 150 g (pół szklanki)
- 150-200 g (3/4 – 1 szklanki) cukru, erytrolu lub ksylitolu (użyłam 150 g)
- pół szklanki oleju o neutralnym smaku (u mnie ryżowy)
- skórka otarta z jednej sparzonej cytryny (tylko żółta warstwa, bez albedo)
- sok z połowy cytryny
- 200 g (1 szklanka) młodej cukinii startej na dużych oczkach tarki
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- niepełna łyżka mleka
Włącz piekarnik na temperaturę 175 stopni, grzanie góra/dół. Wszystkie składniki sypkie przesiej do miski i wymieszaj je.
W drugiej, większej misce umieść jajka, cukier (lub alkohol cukrowy) i jogurt,
a następnie wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
Teraz dodaj olej, skórkę i sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
Dodaj startą cukinię wraz z ewentualnym sokiem, który z niej wypłynął i wymieszaj, teraz już łyżką.
Na koniec dodaj suche składniki z drugiej miski i ponownie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka ma wymiary 25×11 cm i okazało się, że porcja ciasta wypełniła ją tak bardzo, że mogłoby chcieć uciec z keksówki. Dlatego część ciasta na wszelki wypadek przełożyłam do małej silikonowej foremki na babkę, a następnie obie formy wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Babkę należy piec do tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Małą foremkę wyjęłam z piekarnika po 40 minutach, a keksówkę po 55 minutach.
Przygotuj lukier. W tym celu utrzyj w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem, a następnie gęstą masą oblej wierzch lekko przestudzonej babki. Pozostaw na kilka godzin do zastygnięcia.
Małą babeczkę posypałam tylko cukrem pudrem.
Cytrynowa babka z cukinią okazała się tak smaczna, że z czystym sumieniem mogę ją polecać każdemu.
A sama przez parę lat podchodziłam do niej, jak do jeża, zupełnie niepotrzebnie! Ty też musisz tego ciasta koniecznie spróbować. Smacznego!