Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy okazji przygotowań do kolejnego letniego pikniku. Codziennie przynoszę z ogrodu kilka lub kilkanaście młodych cukinii. Część rozdaję chętnym, a resztę staramy się zjadać na bieżąco i zamykać w słoikach na zimę. Wymyślam wciąż nowe zastosowania. Ciasta z cukinią jeszcze nigdy nie piekłam, więc tym razem postawiłam na ciasto. Nie lubię suchych ciast w typie babki, ale doświadczenie uczy, że wypieki z dodatkiem warzyw są przyjemnie wilgotne i na to właśnie liczyłam. Poza tym w plenerze babki sprawdzają się bardzo dobrze. Łatwo się je kroi, transportuje i zjada bez talerza i sztućców.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Włącz piekarnik na temperaturę 175 stopni, grzanie góra/dół. Wszystkie składniki sypkie przesiej do miski i wymieszaj je.
W drugiej, większej misce umieść jajka, cukier (lub alkohol cukrowy) i jogurt,
a następnie wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
Teraz dodaj olej, skórkę i sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
Dodaj startą cukinię wraz z ewentualnym sokiem, który z niej wypłynął i wymieszaj, teraz już łyżką.
Na koniec dodaj suche składniki z drugiej miski i ponownie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka ma wymiary 25×11 cm i okazało się, że porcja ciasta wypełniła ją tak bardzo, że mogłoby chcieć uciec z keksówki. Dlatego część ciasta na wszelki wypadek przełożyłam do małej silikonowej foremki na babkę, a następnie obie formy wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Babkę należy piec do tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Małą foremkę wyjęłam z piekarnika po 40 minutach, a keksówkę po 55 minutach.
Przygotuj lukier. W tym celu utrzyj w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem, a następnie gęstą masą oblej wierzch lekko przestudzonej babki. Pozostaw na kilka godzin do zastygnięcia.
Małą babeczkę posypałam tylko cukrem pudrem.
Cytrynowa babka z cukinią okazała się tak smaczna, że z czystym sumieniem mogę ją polecać każdemu.
A sama przez parę lat podchodziłam do niej, jak do jeża, zupełnie niepotrzebnie! Ty też musisz tego ciasta koniecznie spróbować. Smacznego!