Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa chmurka - krucha tarta wypełniona kwaskowatym nadzieniem, zwieńczona puszystą słodką bezą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Tym deserem oczarujesz swoich gości.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 97
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 115
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 633
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 97
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 115
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 633
Składniki
Do miski przesypujemy mąkę. Masło ścieramy na tarce. Wbijamy dwa żółtka. Dodajemy cukier puder oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto na tartę.
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na okrągły placek. Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy z obciążeniem przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni (na wierzch ciasta najlepiej położyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę, ciecierzycę lub groch).
W trakcie pieczenia spodu ciasta zabieramy się za przygotowanie kremu cytrynowego do naszej cytrynowej chmurki. Do garnka wbijamy 4 jajka i wsypujemy cały cukier. Składniki miksujemy do połączenia. Następnie wyciskamy sok z 4 cytryn. Skórkę jednej z cytryn ścieramy na tarce i dodajemy razem z sokiem do ubitych jajek. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Składniki mieszamy. Garnek umieszczamy na kuchence. Krem podgrzewamy na wolnym ogniu. W trakcie podgrzewania do garnka dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki kremu mieszamy ze sobą do połączenia.
Gorący krem cytrynowy wylewamy na spód podpieczonej tarty. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut, pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Białka przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy razem z cukrem na puszystą pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Puszystą bezę wykładamy na podpieczoną tartę z kremem cytrynowym. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika. Początkowo podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 60 stopni. Bezę suszymy przez kolejne 15 minut.