Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka na jeden kęs. Idealnie komponują się podane z zimową herbatą.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20739
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20739
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Blaszki do pieczenia wyłóż papierem.
Cytryny umyj, a następnie sparz gorącą wodą. Wytrzyj do sucha. Za pomocą tarki zetrzyj skórkę.
Przygotuj dwie duże miski. Do jednej przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej za pomocą miksera połącz masło i cukier, następnie wbij jajko. Pod sam koniec dodaj sok z cytryny i skórkę.
Suche składniki przesyp do miski z mokrymi i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
Z powstałego ciasta uformuj kulki. Wyłóż je na blaszkę w odstępach 1,5 cm i rozgnieć za pomocą łyżki.
Ciasteczka piecz 10-13 minut lub do momentu, aż brzegi będą rumiane. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Wypieki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.