Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki które zrobiłam są puszyste, mają piękny pomarańczowy kolor i lekki orzeźwiający smak i zapach cytrynowy. W środku mają konsystencję trochę takiego ciasta ucieranego a trochę biszkoptu. Można je smażyć na większej ilości oleju wtedy są bardziej chrupiące na brzegach lub na małej ilości oleju lub masła wtedy są bardziej miękkie i delikatne.
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Składniki
Pure dyniowe przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, wsypałam cukier waniliowy i wlałam olej i wymieszałam wszystko rózgą/trzepaczką na jednolitą masę. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam do masy dyniowo - jajecznej. Dodałam aromat cytrynowy i wymieszałam wszystko na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i na gorący wykładałam porcje ciasta tworząc placki. Najlepiej dawać jedną pełną łyżkę na jeden placuszek. Placki w trakcie smażenia rosną więc najlepiej zachować trochę odstępu pomiędzy nimi. Placki smażyłam na średnim ogniu aż się ładnie przyrumieniły po czym odwracałam na drugą stronę i również smażyłam do uzyskania złotobrązowego koloru. Placuszki rosną dość wysokie więc należy uważać aby środku ciasto nie było surowe. Po usmażeniu placki wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Można je też podać z ulubioną konfiturą, marmoladą, nutellą, serkiem waniliowym, białym serem, twarożkiem lub z innym słodkim dodatkiem.