Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowe szczęście to proste i szybkie ciasto, które jest przyjemnie kwaśne i pełne orzeźwienia. Świetnie sprawdzi się do porannej kawy, a także na przyjazd niespodziewanych gości czy po prostu jako deser po obiedzie.
wymiary blachy: 20x11 cm
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po 1 jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj połowę suchych składników do mokrych i wymieszaj. Następnie wlej połowę mleka, a na koniec drugą połowę suchych składników.
Dolej pozostałe mleko i wmieszaj, razem z tartą skórką cytrynową.
Formę do pieczenia chleba o wymiarach 20x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę ciasta i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
Piecz cytrynowe szczęście przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij.
W miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny z 50 g cukru. Po wyjęciu ciasta przekłuj je długim nożem, sięgając prawie do podstawy. Posmaruj wierzch przygotowaną mieszaniną, skupiając się głównie na otworach.
Przygotuj lukier. W małej miseczce wymieszaj ze sobą cukier puder z sokiem cytrynowym na bardzo gęstą masę. Polej uzyskanym lukrem wierzch ciasta i wygładź. Opcjonalnie możesz odłożyć ¼ łyżeczki lukru i dodać do niego barwnik spożywczy. Kolorowy lukier rozprowadź liniami na białym, by dodać ciastu pięknego wyglądu.