Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny włoski deser w orzeźwiającym wydaniu, czyli cytrynowe tiramisu. W przeciwieństwie od oryginału, do przygotowania tego deseru nie wykorzystamy kawy. Składnik ten zastąpimy sokiem i skórką cytrynową. Reszta składników pozostanie bez zmian. Cytrynowe tiramisu możecie przygotować w większej formie lub szklankach. Ten drugi sposób pozwoli Wam zaoszczędzić czas, który przeznaczylibyście na krojenie ciasta. Tiramisu w tym wydaniu prezentuje się znacznie efektowniej.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5388
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47838
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165703
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5388
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47838
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165703
Składniki
Cytryny umyj i sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce na drobnych oczkach i przełóż do większej miski. Następnie przetnij cytryny na pół i wyciśnij sok, przelej go do startych skórek.
Do cytryny dodaj około 80 g cukru pudru oraz jajka. Składniki rozbij trzepaczką. Następnie podgrzej masę w kąpieli wodnej i zacznij dodawać stopniowo po łyżce masła. Mieszaj składniki do rozpuszczenia i zgęstnienia. Ciepłą masę odstaw na około 30 minut do całkowitego wystygnięcia.
Do osobnej miski przełóż serek mascarpone, śmietankę oraz pozostałą część cukru pudru. Składniki zmiksuj na puszysty krem. Następnie dodaj połowę masy cytrynowej i ponownie zmiksuj składniki.
Na spód pucharków lub szklanek wyłóż biszkopty, przykryj je 1/3 masy cytrynowej. Na masę cytrynową wyłóż 1/3 cytrynowego kremu mascarpone. Powierzchnię wyrównaj. Na krem wyłóż ponownie biszkopty, 1/3 masy cytrynowej i 1/3 kremu mascarpone. Na koniec wyłóż trzecią warstwę biszkoptów i pozostałą część kremu cytrynowego i kremu mascarpone.
Tiramisu cytrynowe oprósz startą czekoladą. Przed podaniem wstaw deser na minimum 3-4 godziny do lodówki.