Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające połączenie cytryny z czekoladą
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 852
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 704
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 6136
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 648
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4878
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1078
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 852
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 704
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 6136
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 648
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4878
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1078
Składniki
CIASTO: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do mąki ścieramy na tarce gorzką czekoladę oraz dodajemy margarynę, cukier, kakao i zimną wodę. Całość zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy na 40 minut do lodówki, aby się schłodziła.
Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na wymiar blachy i przekładamy do formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
MASA CYTRYNOWA: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy to na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i lekko ubijamy.
Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, którą wrzucamy do miski z masą. Z cytryn wyciskamy także sok, który również wlewamy do miski z kremem. Dodajemy do tego mąkę i dokładnie mieszamy lub miksujemy (powstała masa jest rzadka). Przygotowany krem wylewamy na wcześniej upieczony spód do tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto z piekarnika i na jego wierzch ścieramy czekoladę gorzką. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15 minut.