Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające połączenie cytryny z czekoladą
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 38
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 72
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 514
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2792
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3456
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2600
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 38
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 72
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 514
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2792
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3456
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2600
Składniki
CIASTO: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do mąki ścieramy na tarce gorzką czekoladę oraz dodajemy margarynę, cukier, kakao i zimną wodę. Całość zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy na 40 minut do lodówki, aby się schłodziła.
Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na wymiar blachy i przekładamy do formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
MASA CYTRYNOWA: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy to na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i lekko ubijamy.
Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, którą wrzucamy do miski z masą. Z cytryn wyciskamy także sok, który również wlewamy do miski z kremem. Dodajemy do tego mąkę i dokładnie mieszamy lub miksujemy (powstała masa jest rzadka). Przygotowany krem wylewamy na wcześniej upieczony spód do tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto z piekarnika i na jego wierzch ścieramy czekoladę gorzką. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15 minut.