Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czapka Mikołaja. Tort dla dzieci"
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 192
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 192
Składniki
Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (o śred. 22 cm). Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. około 40 minut. Po upieczeniu korpus zostaw w formie do schłodzenia.
Połowę kremówki ubij z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Żelatynę przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, wmieszaj do ubitej śmietany. Banany obierz, pokrój w plasterki.
Zimny korpus biszkoptowy wyjmij z tortownicy. Rozłóż na nim pokrojone banany. Na nich umieść bitą śmietanę, formując z niej półokrągłą czapę. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Pozostałą kremówkę ubij z drugim opakowaniem cukru waniliowego na sztywno. 1/4 odłóż, resztę wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego na intensywny czerwony kolor. Czerwoną bitą śmietaną napełnij szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij dekoracyjne gwiazdki na całej powierzchni stężałego tortu.
Odłożoną białą bitą śmietanę przełóż do szprycy ze zwykłą (okrągłą) końcówką. Wyciśnij kleksy, tworząc pompon i puszyste wykończenie słodkiej czapki.
Czas ok. 80 min; porcja – 180 kcal, cena 1,20 gr.Źródło: Świat kobiety