Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako dodatek do ulubionej kawy.
blacha do ciasta, mikser, tarka o dużych oczkach
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 349
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1474
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 634
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1294
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 349
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1474
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 634
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1294
Składniki
Do miski dodać 3/4 kostki margaryny, 1,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao oraz 2 żółtka i zagnieść na jednolitą masę. Następnie podzielić na 3 części (2 większe, które będą na spodzie oraz 1 mniejszą, która ozdobi wierzch). Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ubić pianę z 4 białek i wstawić do lodówki.
Do miski dodać 2 żółtka oraz 1/4 szklanki cukru i wymieszać, po czym dodać 1/4 kostki margaryny i także dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać serki waniliowe. Po dodaniu wszystkich serków do miski wsypać duży budyń śmietankowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać i dlikatnie wmieszać pianę ubitą z 4 białek.
Blachę do ciasta posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Po czym na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane 2 większe części ciasta kakaowego. Następnie ostrożnie wylać na nie masę sernikową, a na wierzch zetrzeć 3 część ciasta kakaowego. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 40-45 minut.