Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, slodki i elegancki tort- idealny na urodziny :) Wbrew pozorom nie jest to pracochlonne ciasto, najepiej zrobic go dzien przed podaniem.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 101
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 101
Składniki
Jasne ciasto: bialka ubic na sztywna piane. Dodac cukier i ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac make ziemniaczana i olej, dokladnie, ale delikatnie wymieszac.
Ciasto ciemne: Jajka, zoltka i cukier ubic na jasna mase. Dodac make, proszek do pieczenia, kakao i olej, dobrze wymieszac. Na blache wykladac na przemian ciasto jasne i ciemne (blacha o wymiarach 23x35). Piec w temperaturze 170 stopni okolo 30-40 min- az jasna czesc ciasta porumieni.
Krem: z litra mleka odlac 250 ml- pozostale 750 ml zagotowac z cukrem. W szklance mleka rozmieszac make pszenna i ziemniaczana (tak, aby nie bylo grudek). Do gotujacego sie mleka wlac rozrobione maki i ciagle mieszajac ugotowac budyn. Wystudzic go, mieszajac co jakis czas, by nie utworzyla sie skorupka na wierzchu. Maslo (margaryne) ubic mikserem na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i zmiksowac na gladka mase.
Wystudzone ciasto przekroic na dwa platy. Jeden posmarowac polowa kremu, poukladac na nim biszkopty, lekko je dociskajac. Na to wylozyc druga polowe kremu i przykryc drugim blatem ciasta. Ozdobic bita smietana lub polewa czekoladowa, wg uznania.