Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czaruś czaruje swoim wyglądem, smakiem i aksamitną konsystencją. Pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta, znajdziesz idealnie kremową masę sernikową oraz lekko kwaśne wiśnie, które doskonale kontrastują ze słodyczą ciasta. Chyba dasz się skusić takiemu smakołykowi?
Wymiary: blacha 30 × 20 cm
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 451
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 451
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Składniki
Formę o wielkości 30 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W robocie kuchennym zmiksuj w trybie pulsacyjnym mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, kakao oraz pokrojone w kostkę masło. Miksuj kilka chwil, aby wszystkie składniki się połączyły i powstało ciasto o konsystencji mokrego piachu. Następnie dodaj żółtka i ponownie zmiksuj, aby wszystko dobrze się połączyło
Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich owiń folią i wstaw do lodówki. Drugą częścią ciasta wyklej spód blaszki, tak aby utworzył równą warstwę.
Przygotuj masę serową. Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło ubij mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę - zajmie to około 5 minut.
Następnie dodaj do masła cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania, zacznij stopniowo dodawać twaróg, proszek budyniowy oraz skórkę z cytryny. Miksuj aż powstanie jednolita masa.
Ubij na sztywno białka. Następnie zacznij porcjami dodawać ją do masy serowej i delikatnie wmieszaj je przy pomocy szpatułki. Możesz też zrobić to przy pomocy miksera na niskich obrotach.
Masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu masy rozłóż konfiturę wiśniową.
Na wierzchu ciasta Czaruś pokrusz pozostałą część ciasta kakaowego. Możesz je porozrywać palcami lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut, a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia.