Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uzbierało się kilka czekolad, nie chciałam by zostały schrupane:) Zrobiłam więc deser, którym można delektować się dłużej przy kawce i nie tylko:)))
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85136
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2433
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9935
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3857
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7044
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85136
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2433
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9935
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3857
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7044
Składniki
Pieczemy biszkopt z 3 jajek. Białka ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru, dodajemy żółtka, 5 łyżek mąki pszennej i łyżeczkę proszku do pieczenia mieszamy, pieczemy w tortownicy 26 centymetrowej. Możemy użyć gotowy blat biszkoptowy, ja tego nie robię bo bardziej mi smakuje własnoręcznie robiony biszkopt. W miseczkę ustawioną nad gotującą się wodą kruszymy gorzką czekoladę, wyłączamy wodę i mieszamy czekoladę by ładnie się rozpuściła. Jak mamy już biszkopt, rozpuszczoną czekoladę, ubijamy 250 ml śmietanki tortowej. Do ubitej wlewamy cienkim strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, ubijając nadal. Wykładamy masę na biszkopt. Wkładamy do lodówki by zgęstła.
To samo robimy z mleczną czekoladą i porcją 250 ml śmietanki. Wylewamy na przestudzoną masę i do lodówki. Do pozostałej 250 ml śmietanki rozpuszczamy białą czekoladą, wykładamy na poprzednią masę i gotowe.
Możemy udekorować wierzch startą połówką czekolady. Ja rozpuściłam połowę mlecznej czekolady, wylałam ją na posmarowaną masełkiem, szklaną płytkę. Wstawiłam do lodówki jak dobrze zastygła, plastikową łopatką skrobałam robiąc takie właśnie wióry.
Całe nasze ciasto chłodzimy w lodówce i potem delektujemy się pyszną czekoladową chmurką. SMACZNEGO