Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto czekoladowe, które zachwyca smakiem i teksturą. Ten wypiek jest w stanie przygotować każdy, nawet największy kulinarny laik. Wystarczy bowiem zmiksować ze sobą wszystkie składniki i przelać masę do foremki, następnie upiec w kąpieli wodnej. To właśnie dzięki niej, czekoladowe ciasto jest puszyste niczym chmurka. Jak piec ciasto w kąpieli wodnej? Pieczenie w kąpieli wodnej polega na stałym unoszeniu się pary wodnej podczas wypiekania. Obecnie większość piekarników posiada już taką funkcję. Jeśli jednak twój jej nie ma, nic się nie martw. Wystarczy, że mniejszą foremkę, w której pieczesz ciasto, wstawisz do większej i wlejesz wrzącą wodę, najlepiej na wysokość 1,5 cm. Gotowe!
Foremka o wymiarach 16x16 cm
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4843
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4843
Składniki
Masło rozpuść w garnku i odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Do misy miksera wlej roztopione masło, dodaj żółtka, mąkę i kakao. Miksuj na niewielkich obrotach, gdy składniki się połączą, wlej mleko i ponownie zmiksuj.
Do masy z żółtek, mąki i kakao, delikatnie wmieszaj białka. Najlepiej, jeśli użyjesz do tego sylikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, papier natłuść odrobiną masła.
Mniejszą foremkę z ciastem, włóż do większej foremki, następnie wlej do niej gorącą wodą. Ciasto czekoladowa chmurka piecz w 150 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Po upływie czasu wyjmij ciasto z foremki i pozwól mu ostygnąć. Gdy będzie zimnie pokrój na kawałki.