Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto czekoladowe, które zachwyca smakiem i teksturą. Ten wypiek jest w stanie przygotować każdy, nawet największy kulinarny laik. Wystarczy bowiem zmiksować ze sobą wszystkie składniki i przelać masę do foremki, następnie upiec w kąpieli wodnej. To właśnie dzięki niej, czekoladowe ciasto jest puszyste niczym chmurka. Jak piec ciasto w kąpieli wodnej? Pieczenie w kąpieli wodnej polega na stałym unoszeniu się pary wodnej podczas wypiekania. Obecnie większość piekarników posiada już taką funkcję. Jeśli jednak twój jej nie ma, nic się nie martw. Wystarczy, że mniejszą foremkę, w której pieczesz ciasto, wstawisz do większej i wlejesz wrzącą wodę, najlepiej na wysokość 1,5 cm. Gotowe!
Foremka o wymiarach 16x16 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10597
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10597
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Masło rozpuść w garnku i odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Do misy miksera wlej roztopione masło, dodaj żółtka, mąkę i kakao. Miksuj na niewielkich obrotach, gdy składniki się połączą, wlej mleko i ponownie zmiksuj.
Do masy z żółtek, mąki i kakao, delikatnie wmieszaj białka. Najlepiej, jeśli użyjesz do tego sylikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, papier natłuść odrobiną masła.
Mniejszą foremkę z ciastem, włóż do większej foremki, następnie wlej do niej gorącą wodą. Ciasto czekoladowa chmurka piecz w 150 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Po upływie czasu wyjmij ciasto z foremki i pozwól mu ostygnąć. Gdy będzie zimnie pokrój na kawałki.