Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy istnieje lepsze połączenie smaków niż banany i czekolada? Ta czekoladowa chmurka z bananami udowadnia, że nie!
średnica formy: 24 cm
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7354
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2191
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70553
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7354
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2191
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70553
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Herbatniki pokrusz w malakserze lub robocie kuchennym. Wymieszaj je z masłem aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
Przełóż masę do tortownicy o średnicy 24 cm i równomiernie wylep nią spód, mocno dociskając palcami lub szklanką.
Wstaw spód do lodówki na co najmniej 30 minut.
Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej konsystencji.
Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuść ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, nie zagotowując. Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone do momentu otrzymania gęstej, kremowej konsystencji.
Stopniowo dodawaj przesiany cukier puder i ekstrakt waniliowy, miksując krótko do połączenia.
Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj i przelej całość do głównej miski.
Podziel masę na dwie części: ½ i 2/3. Do większej porcji dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Wymieszaj.
Na zimnym spodzie rozsmaruj połowę jasnego kremu, następnie cały ciemny krem i drugą połowę jasnego kremu.
Banany obierz i pokrój na cienkie plasterki. Porozkładaj je równomiernie na wierzchu ciasta. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Żelatynę zalej połową szklanki soku i zostaw do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofalówce.
Resztę soku podgrzej, ale nie zagotowuj. Dodaj żelatynę i całość dobrze wymieszaj. Odstaw mieszaninę do ostudzenia.
Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, wylej ją na wierzch ciasta.
Czekoladową chmurkę z bananami wstaw do lodówki na następne 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ciasto podawaj na zimno.