Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowa poezja"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13515
Polecam.
Odsłon: 64
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2009
Szybka i smaczna
Odsłon: 13515
Polecam.
Odsłon: 64
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2009
Składniki
Białka ubij z cukrem. Potem, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, mąkę oraz kakao. Przelej do tortownicy. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Do miski włóż żółtka, śmietankę oraz połowę cukru. Postaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Miskę zdejmij z garnka, dodaj połamaną czekoladę, cynamon, masło oraz żelatynę. Wymieszaj.
Do drugiej miski włóż białka, dodaj pozostały cukier. Postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj mikserem przez ok. 5 min, aż masa stanie się puszysta i gęsta. Pianę partiami dodawaj do miski z masą czekoladową. Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie, wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz sokiem wiśniowym i wylej na niego mus. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie