Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe, które proponuje jest wprost idealne do kawy. Chociaż nie należy do mało kalorycznych deserów, od czasu do czasu można podarować sobie odrobinę słodyczy. Ciasto jest gęste, zbite i bardzo mocno czekoladowe. Na taką pokusę warto się skusić... :)
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6741
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 223
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 167
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 416
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6741
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 223
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 167
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 416
Składniki
Najpierw należy roztopić masło razem z gorzką czekoladą. Następnie pozostawiamy masę do ostudzenia.
Gdy masa maślano-czekoladowa będzie stygła możemy międzyczasie zająć się ubijaniem piany. Oddzielamy zatem żółtka od białek i ucieramy je razem z cukrem na sztywno.
Kiedy masa czekoladowa jest delikatnie przestudzona dodajemy do niej masę z żółtek. Każdą łyżkę masy żółtkowej, która wędruje do czekolady z masłem dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, potem białka i delikatnie łączymy wszystkie składniki (najlepiej drewnianą łyżką, gdyż zapobiegnie to utracie puszystości). Gotową masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min.
SMACZNEGO! :)