Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniową galaretką.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Składniki
Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę wiśniową i dokładnie łączymy.
Na pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :)