Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupełnie obiektywnie oceniając ciastka, na spotkaniu ze znajomymi się spodobały i cały słoik poszedł w jeden wieczór na 5 osób, a właściwie to 4, bo jedna nie była słodyczożercą.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1566
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1724
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1566
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1724
Składniki
Piekarnik nagrzać do 160 st. C
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja stosuję patent żaroodpornej miski na kuchence elektrycznej nastawionej na 1, działa tak samo, a mniej zabawy z naczyniami). Po rozpuszczeniu pozostawić kilka chwil do ostygnięcia.
Składniki A: mąkę, kakao, sodę i sól mieszamy w misce razem ze składnikami dodatkowymi (siekana czekolada, rodzynki)
Składniki B: cukier i jajka miksujemy na gładką masę w drugiej misce i dodajemy ekstrakt waniliowy.
Do składników mokrych B dodajemy powoli składniki suche A. Mieszamy, wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Ciasto będzie dość kleiste i nie będzie jednolitą kulą, raczej będzie dość kruche.
Robimy z niego kulki wielkości ok. 2/3 piłeczki do ping ponga, lekko rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, w większych odstępach, bo ciasteczka rosną! (dlatego też surowe kulki muszą być stosunkowo małe)
Ciastka pieczemy ok 12 minut. Zdejmujemy je z blachy dopiero po lekkim przestygnięciu, bo świeżo wyjęte z piekarnika są bardzo miękkie. Przekładamy do całkowitego wystygnięcia na kratkę.
Gotowe ciacha są słodkie i idealne do kawy lub herbaty. Można je przechowywać w zakręconym słoiku, chociaż znikają dość szybko. Z podanych proporcji mi wychodzi około 40 szt.