Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla miłośników śliwki w czekoladzie. Śliwka i czekolada to dobry duet. Ciasto pyszne, ale dość ciężkie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami 23x23cm. Na herbatniki wyłożyć słoiczek powideł i ułożyć ponownie herbatniki. Słoiczek z powidłami można wcześniej zagrzać, żeby łatwiej było powidła rozsmarować. Mleko zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, kakao dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Masę wyłożyć na herbatnikach. Może być gorąca. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Rozsmarować drugi słoiczek powideł i przykryć herbatnikami. Dobrze wystudzić. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. I to jest ostatnia warstwa ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami śliwek z syropu i miętą. Smacznego.