Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla miłośników śliwki w czekoladzie. Śliwka i czekolada to dobry duet. Ciasto pyszne, ale dość ciężkie.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 814
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 814
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami 23x23cm. Na herbatniki wyłożyć słoiczek powideł i ułożyć ponownie herbatniki. Słoiczek z powidłami można wcześniej zagrzać, żeby łatwiej było powidła rozsmarować. Mleko zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, kakao dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Masę wyłożyć na herbatnikach. Może być gorąca. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Rozsmarować drugi słoiczek powideł i przykryć herbatnikami. Dobrze wystudzić. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. I to jest ostatnia warstwa ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami śliwek z syropu i miętą. Smacznego.