Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można upiec sernik z serka wiejskiego? Jeśli nie mamy pod ręką innego twarogu – czemu nie! Wystarczy zblendować serowe granulki, by uzyskać gładką, aksamitną masę twarogową – to prostsze niż trzykrotne mielenie! W taki sposób można przygotować pyszne czekoladowe ciasto z serka wiejskiego i gorzkiej czekolady.
Naczynie żaroodporne, rondelek
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 139
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3788
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 139
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3788
Składniki
Ogrzej serek wiejski, śmietanę i jajka do temperatury pokojowej.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm (upewnij się wcześniej, że tortownica jest szczelna). Tortownicę owiń dwukrotnie folią aluminiową. Wstaw do większego naczynia żaroodpornego.
Rozpuść 170 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Zblenduj serek wiejski na gładką masę. Połącz z kwaśną śmietaną, jajkami, żółtkami, cukrem, skrobią, ekstraktem waniliowym oraz kakao rozpuszczonym w mleku. Dodaj płynną czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę – niezbyt długo, by jej przesadnie nie napowietrzyć.
Przelej masę serową do przygotowanej wcześniej tortownicy. Naczynie żaroodporne wypełnij wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy. Wstaw sernik w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50 minut. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Wlej do rondelka śmietanę kremówkę i pokrusz do niej resztę czekolady. Podgrzej na wolnym ogniu (uważając, by śmietana się nie zagotowała), co pewien czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Półpłynna polewę rozprowadź równomiernie na wierchu sernika. Wstaw go jeszcze na trochę do lodówki – do czasu, aż czekolada całkowicie stężeje.