Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste ciasteczka czekoladowe, które doskonale komponują się z popołudniową kawką. Czekoladowe cookies świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5664
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12251
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1553
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5664
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12251
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1553
Składniki
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ale nie dopuszczamy do zagotowania - studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera i dodajemy ziarenka wanilii.
Do ubitych jajek i cukru dodajemy ostudzone masło oraz czekoladę i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Do powstałej masy dodajemy obie mąki i odrobinę sody oczyszczonej. Wszystko dokładnie mieszamy, a ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie, za pomocą łyżki (ciasto jest dość kleiste) wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w dużych odstępach, gdyż dość sporo urosną.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.
Życzę smacznego! :)