Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj wieczorem ciasto przygotowywałam więc oszalałam bo zakalca otrzymałam. Dziś się zdenerwowałam i ciasteczka przygotowałam, łatwe, proste gotowe w zaledwie trzydzieści minut. Rodzinka zachwycona bo po obiadku mieli coś słodkiego co bardzo lubią. Uwielbiają ciasto francuskie a już nie wspomnę jak bardzo lubią czekoladę orzechową taka na kanapki, a ja właśnie z niej ciastka im upiekłam.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 203
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotować ciasto francuskie, rozwinąć je i przeciąć wzdłuż na trzy równej szerokości paski oraz w poprzek na pięć równej szerokości pasków, powinny wyjść mniej więcej równe kwadraciki. W międzyczasie przygotować swój ulubiony krem czekoladowy.
Jak już mamy ciasto pocięte na kwadraciki na każdy z kawałków nałożyć po łyżeczce kremu czekoladowego, najlepiej jeśli krem będzie z lodówki. Następnie zawijać dwa boki po przeciwnej stronie i kolejne boki z przeciwnych stron dokładnie zaklejając aby podczas pieczenia się nie rozkleiły.
Tak przygotowane wszystkie ciasteczka, wyszło mi piętnaście sztuk ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dość obficie posmarować roztrzepanym jajkiem. W międzyczasie piekarnik ustawić na 180 stopni aby się rozgrzał.
Gdy piekarnik jest już rozgrzany wstawić przygotowane ciasteczka i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasteczka razem z papierem zdjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte przełożyć na talerz. Jak ciasteczka są zimne wtedy krem robi się fajny twardy.
Takie ciasteczka świetnie nadają się do popołudniowej kawy, dla gości jak również dla dzieci a smak zastygniętej czekolady koi nasze podniebienia. Jeśli ktoś ma większa liczbę gości lub domowników wystarczy podwoić a nawet potroić składniki aby wszyscy byli zadowoleni.