Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośnikowi słodkości.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3743
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2092
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5534
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5552
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3743
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2092
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5534
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5552
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski wlej wrzące espresso i dodaj połamaną czekoladę. Energicznie ubijaj do rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby przez chwilę podgrzej mieszankę w mikrofalówce. Odstaw całość do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
W średniej misce wymieszaj kakao, mąkę, sodę i sól.
W misie miksera ubij masło z cukrem przez 2 minuty do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię, a następnie chłodną już mieszankę czekoladowo-kawową.
Wsypuj po połowie suchych składników i wlewaj po połowie śmietany, dobrze ubijając po każdej partii.
Trzy formy o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie ciasto i wstaw blaszki do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz blaty przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce.
Przygotuj krem. Masło ubij na wysokich obrotach przez 3 minuty aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj kakao i wymieszaj do połączenia.
Stopniowo dodawaj śmietankę, miksując na niskich obrotach. Dodaj espresso, wanilię i sól; wymieszaj.
Wsypuj po 1/3 cukru pudru, cały czas miksując, aż masa będzie lekka i gładka.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam i umieść w żaroodpornej misce.
Do żaroodpornej miski lub garnka wlej śmietanę i miód. Doprowadź całość do wysokiej temperatury na średnim ogniu. Mieszanką zalej czekoladę. Odstaw na ok. 2 minuty.
Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Schładzaj przez 5 minut.
Złóż ciasto. Chłodne już blaty przekładaj ½ przygotowanego kremu.
Na wierzchu wylej polewę czekoladową i wyrównaj.
Resztki kremu umieść w rękawie cukierniczym. Uformuj dekoracyjne gwiazdki na wierzchu ciasta. Możesz ozdobić je posypką lub migdałami.
Ciasto Czekoladowe Marzenie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.