Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośnikowi słodkości.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5512
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1014
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11994
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5120
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1438
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5512
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1014
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11994
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5120
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1438
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski wlej wrzące espresso i dodaj połamaną czekoladę. Energicznie ubijaj do rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby przez chwilę podgrzej mieszankę w mikrofalówce. Odstaw całość do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
W średniej misce wymieszaj kakao, mąkę, sodę i sól.
W misie miksera ubij masło z cukrem przez 2 minuty do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię, a następnie chłodną już mieszankę czekoladowo-kawową.
Wsypuj po połowie suchych składników i wlewaj po połowie śmietany, dobrze ubijając po każdej partii.
Trzy formy o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie ciasto i wstaw blaszki do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz blaty przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce.
Przygotuj krem. Masło ubij na wysokich obrotach przez 3 minuty aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj kakao i wymieszaj do połączenia.
Stopniowo dodawaj śmietankę, miksując na niskich obrotach. Dodaj espresso, wanilię i sól; wymieszaj.
Wsypuj po 1/3 cukru pudru, cały czas miksując, aż masa będzie lekka i gładka.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam i umieść w żaroodpornej misce.
Do żaroodpornej miski lub garnka wlej śmietanę i miód. Doprowadź całość do wysokiej temperatury na średnim ogniu. Mieszanką zalej czekoladę. Odstaw na ok. 2 minuty.
Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Schładzaj przez 5 minut.
Złóż ciasto. Chłodne już blaty przekładaj ½ przygotowanego kremu.
Na wierzchu wylej polewę czekoladową i wyrównaj.
Resztki kremu umieść w rękawie cukierniczym. Uformuj dekoracyjne gwiazdki na wierzchu ciasta. Możesz ozdobić je posypką lub migdałami.
Ciasto Czekoladowe Marzenie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.