Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowiec bez pieczenia to ciasto zainspirowane klasycznym blokiem czekoladowym, niezwykle popularnym w czasach deficytu czekolady na sklepowych półkach. Dziś możesz zrobić wariant na bogato – masę na bazie mleka, manny i kakao zwieńcz prawdziwą czekoladą!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37704
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3691
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 40
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37704
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3691
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 40
Składniki
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejsz moc palnika. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsyp do garnka mannę. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Pokrusz 2 opakowania herbatników. Wmieszaj je w masę kakaową.
20 całych herbatników ułóż w prostokąt 4x5 w formie o wymiarach około 25x25 cm. Przełóż na nie tężejącą masę kakaową. Wyrównaj. Przykryj warstwą z pozostałych herbatników.
Pokrusz do rondelka czekoladę. Wlej śmietanę. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą polewę, przestudź ją i rozprowadź na powierzchni czekoladowca. Udekoruj polewę posypką czekoladową.
Wstaw czekoladowiec do lodówki na kilka godzin.
Roztop w garnku z nieprzywierającym dnem masło. Dodaj do garnka cukier, kakao i mleko. Podgrzewaj składniki na średniej mocy palnika, cały czas mieszając.