Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto czekoladowo - buraczkowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Oprócz tego, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wyjątkowo wyśmienicie. Polecam wypróbować :)
Czekoladowo - buraczkowe ciasto
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki masła
- 3/4 szklanki startych buraków (ugotowanych)
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- krem czekoladowy:
- 1/2 szklanki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki masła
- 3/4 szklanki startych buraków (ugotowanych)
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- krem czekoladowy:
- 1/2 szklanki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii

Etapy przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.
Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.
Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.

zdj

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 39

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 278
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 27

Brokułowe kotlety z mięsem to doskonałe połączenie delikatności warzyw i arom...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Warzywa
- Brokuły
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
Odsłon: 907

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4681
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 39

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 278
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 27

Brokułowe kotlety z mięsem to doskonałe połączenie delikatności warzyw i arom...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Warzywa
- Brokuły
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
Odsłon: 907

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4681



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki masła
- 3/4 szklanki startych buraków (ugotowanych)
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- krem czekoladowy:
- 1/2 szklanki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.
Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.
Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.
zdj
Naprawdę z buraczkami? Wygląda wspaniale, mega mega czekoladowo, koniecznie trzeba spróbować:)))
Ciasto zapowiada się smakowicie Wygląda kusząco...