Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wilgotne ciasto czekoladowo-migdałowe.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4897
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13273
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5802
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7450
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4897
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13273
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5802
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7450
Składniki
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem, cukrem i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy
1/4 masy czekoladowej odkładamy (posłuży jako polewa)
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do reszty masy czekoladowej dajmy łyżeczkę mielonej kawy (uwydatnią one głębie czekolady). Następnie wspomagając się mikserem łączymy masę najpierw z żółtkami > mąką > proszkiem do pieczenia > mielonymi migdałami > szczyptą soli.
Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek, mieszamy ręcznie by piana nie opadła.
Ciasto wlać do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy (średnica 22 cm). Piec w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 30 minut, następnie podkręcić temperaturę do 200 stopni na kolejne 10-15 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto.