Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wilgotne ciasto czekoladowo-migdałowe.
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 230
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 654
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17023
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 998
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 230
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 654
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17023
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 998
Składniki
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem, cukrem i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy
1/4 masy czekoladowej odkładamy (posłuży jako polewa)
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do reszty masy czekoladowej dajmy łyżeczkę mielonej kawy (uwydatnią one głębie czekolady). Następnie wspomagając się mikserem łączymy masę najpierw z żółtkami > mąką > proszkiem do pieczenia > mielonymi migdałami > szczyptą soli.
Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek, mieszamy ręcznie by piana nie opadła.
Ciasto wlać do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy (średnica 22 cm). Piec w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 30 minut, następnie podkręcić temperaturę do 200 stopni na kolejne 10-15 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto.