Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go przygotować, wspominając sobie jak i Wam smaki dzieciństwa. Na pewno wielu z Was pamięta ten prosty ,smaczny deser. Polecam
garnek, keksówka, nóż, łyżka drewniana, miska,
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 129
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 65
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 150
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 129
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 65
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 150
Składniki
Czas przygotowania do 60 minut + czas chłodzenia. Do garnka z grubym dnem wlać wodę i zagotować. Do gotującej wody dodać cukier wymieszać do rozpuszczenia, wtedy dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość mieszając zagotować do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszać w misce mleko z kakao. Do suchych składników czyli do mleka z kakao wolno wlewać wodę z cukrem i margaryną cały czas energicznie mieszając. Po wymieszaniu do masy (masa powinna być gładka) dodać pokruszone ciastka oraz bakalie, te większe pokroić a mniejsze pozostawiając w całości. Masę wymieszać łyżką drewnianą jak to u nas mówią warzecha do połączenia składników. Keksówkę dobrze wysmarować tłuszczem i wypełnić masą kakaową. Wyrównać, włożyć do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu wyjąć , pokroić i konsumować. Smacznego Rada; Fajnie prezentują się orzechy laskowe kilka w całości i kilka pokrojonych na połówki, ja niestety nie dodałam gdyż synowa jest uczulona na orzechy. Na górze deseru widelcem porobiłam wzorek.
Przygotowanie masy.
Dodanie bakali i ciasteczek.
Przełożenie masy do keksówki.
Deser - czekoladowy blok ciasteczkowo - bakaliowy gotowy do podania.