Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy murzynek to ciasto, które można przygotować o każdej porze roku, bez względu na okazję. Jego receptura nie jest skomplikowana, co na pewno ci się spodoba. To tradycyjny przepis, do którego nie musisz osobno robić polewy.
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 309
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 126
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20541
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 309
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 126
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20541
Składniki
W rondelku podgrzej masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao. Całość mieszaj i poczekaj aż składniki się rozpuszczą, podgrzewając na średnim ogniu. Zdejmij z palnika. Odlej 1/3 szklanki, aby masa czekoladowa przydała się jako polewa ciasta. Wmieszaj do niej pokrojone kostki czekolady albo dropsy. Zostaw do wystudzenia.
Kiedy masa będzie mieć temperaturę pokojową, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko wszystkie składniki. Masa ciasta powinna być bardzo gęsta. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Osobno ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką albo łyżką. Przełóż do formy i umieść w rozgrzanym piekarniku na 35-40 minut.
Kiedy ciasto się ostudzi, udekoruj go polewą.