Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25576
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2556
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1282
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25576
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2556
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1282
Składniki
Do rondelka wsypuję szklankę cukru, dolewam szklankę mleka, po czym dodaję kakao, dżem oraz masło. Gotuję na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Tortownicę lub inną blachę do ciasta o podobnej pojemności smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C
Przestudzoną masę przelewam do miski, dodaję jajka i miksuję. Wsypuję mąkę oraz sodę. Miksuję do połączenia składników. Gotową masę przelewam do przygotowanej blaszki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 5 minut w zamkniętym piekarniku.Potem otwieram piekarnik, wyjmuję ciasto i przekładam z blaszki na kratkę lub ruszt, żeby ostygło i nie parowało od spodu.
Polewa: w małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i kakao, mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączyły dodaję śmietanę i energicznie mieszam. Odstawiam na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wylewam łyżką polewę na ciasto, starając się wypełnić nią każde ewentualne pęknięcie w cieście. Smacznego! :)