Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły Wam się klasyczne serniki, to taki chyba pokochacie miłością od pierwszego spróbowania <3 Mało, że pięknie wygląda, pachnie niesamowicie, to smakuje tak, że wyskoczysz z kapci ;) Przepis pojawił się kiedyś na przepisach w Interii. Na stronie nazywał się chyba tort śmietanowy, czy jakoś tak. W każdym razie dla mnie to taki sernik z bajerami ;) Jest naprawdę mega, więc podaję dalej <3 Jeśli szukasz pomysłu, czym zaskoczyć gości, to będzie właśnie to :)
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy na tyle, by była lekko letnia, ale wciąż płynna.
Jajka z cukrem ubijamy na puch.
Dodajemy twarożek i kakao. Ciągle ubijając, dodajemy roztopioną wcześniej czekoladę i budyń. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez około 80 minut.
350 ml kremówki ubijamy na sztywno. żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (odkładamy łyżeczkę cukru pudru) i rozpuszczoną żelatyną. Kwaśną śmietanę dobrze jest wyjąć z lodówki ze dwie godzinki wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej, bo łatwo robią się glutki z żelatyny. Ja akurat zapomniałam i bach, katastrofa gotowa ;)
Łączymy razem, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy.
Masę śmietanową przekładamy na upieczony sernik i równamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Resztę kremówki ubijamy na sztywno z pozostałą łyżeczką cukru pudru (w razie wątpliwości można dodać jakiś śmietan-fix) i dekorujemy ciasto. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane listkami mięty lub melisy. Smacznego!!!!