Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki tort, którego ciasto nie może opaść.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 925
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 184
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 705
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3546
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 925
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 184
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 705
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3546
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Składniki
CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Do glinianej lub metalowej miski wkładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy plastikową lub silikonową łopatką. Dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę i dodajemy po jednym jajku. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać i dodać do ciasta wraz z kakao. Całość szybko utrzeć na gładką, gęstą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm i piec w 180 stopniach przez 25 minut.
KREM: Wbić całe jajka do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy i ubijać w kąpieli wodnej, aż masa znacznie powiększy pobjętość i zbieleje oraz będzie bardzo ciepła. Masę ostudzić. Roztopić czekoladę z mle w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i wlać do niego czekoladę. Dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu powoli wlać spirytus.
PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: Ciasto przeekroić na dwa płaty i ewentualnie nasączyć przełożyć połową kremu i przykryć, drugą połowę na górze tortu.
UWAGI: Ciasta nie powinno ucierać się mikserem.