Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i bardzo lekkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami z nalewek to po prostu rozkosz dla podniebienia co tu dużo mówić tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Pamiętajcie tylko że ciasto nie nadaje się dla dzieci bo zawiera duże ilości alkoholu no i oczywiście dla kierowców. Jeżeli zaś nie macie owoców z nalewek to ciasto również wyśmienicie smakuje z owocami z kompotu lub w sezonie letnim ze surowymi owocami.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 134
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 196
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 134
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 196
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. W między czasie roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej i odstawiamy ją do lekkiego ostygnięcia. Do utartego masła z cukrem dodajemy żółtka i ostudzoną czekoladę, a następnie w dalszym ciągu ucieramy.
Do dobrze zmiksowanego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i dokładnie ale delikatnie łączymy ją z resztą ciasta. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.
Dokładnie wymieszane ciasto na biszkopt przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie foremka kwadratowa 20-20cm).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia.
Kiedy biszkopt ostygnie przekrawamy go na pół. Na jeden biszkopt nakładamy wydrylowane wiśnie i rozkładamy je po całym cieście. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym z fixem, aż śmietana zrobi się sztywna. 1/3 tak ubitej śmietany nakładamy na wiśnie i rozsmarowujemy ją po całości.
Na śmietanę nakładamy drugi biszkopt. Na biszkopt nakładamy maliny i również rozkładamy je po całym cieście. Na maliny nakładamy połowę z pozostałej bitej śmietany i również rozsmarowujemy ją po całym cieście.
W między czasie topimy połowę czekolady w kąpieli wodnej i jeszcze gorącą rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenie i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostała bitą śmietaną smarujemy boki tortu oraz robimy śmietanowe gwiazdy na szczycie tortu przy pomocy szprycy. Na każdą gwiazdkę nakładamy wiśnie. Drugą połowę czekolady trzemy na tarce o dużych oczkach i obsypujemy nią boki tortu. Na środek tortu nakładamy kawałki ostygłej czekolady z papieru do pieczenia. Tort odstawiamy na godzinkę do lodówki. Smacznego !!!
;-D