Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Damulka to idealnie letni deser – delikatny biszkopt skrywa kremowy i lekki krem z dodatkiem soczystych brzoskwiń. Twoja cała rodzina go pokocha.
Średnica formy: 24 cm
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 325
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 423
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 228
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 364
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 395
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 325
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 423
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 228
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 364
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 395
Składniki
Przygotuj biszkopt. Śmietankę podgrzej w garnuszku aż będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Odstaw ją.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem octu. Powoli dodawaj cukier w kilku partiach, cały czas ubijając. Dodaj sól i żółtka jajek, po 2 na raz, aż do równomiernego połączenia.
Przesiej mąki pszenną i ziemniaczaną do miski i wymieszaj trzepaczką. Dodawaj suche składniki do mokrych w dwóch partiach. Delikatnie mieszaj całość na niskich obrotach aż do połączenia.
Wlej gorącą śmietankę na brzegi miski. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie całość wymieszaj.
Dwie formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasta rozlej między nimi równomiernie, a następnie wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz biszkopty przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.
Spody wyjmij i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę z cukrem i wanilią za pomocą miksera ręcznego na średnich obrotach.
Dodaj jogurt i mieszaj do połączenia.
Brzoskwinię pokrój na małe kawałki.
Złóż ciasto. Jeden z blatów włóż z powrotem do tortownicy ze zdejmowalnym rantem. Następnie rozłóż równomiernie kawałki brzoskwiń i przykryj je kremem śmietanowym. Połóż drugi blat.
Ciasto Damulka wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.