Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny serniczek na bazie serka mascarpone w którym ukryta jest żelka truskawkowa oraz chrupiąca pralina. Podstawą jest podwójny migdałowy biszkopt a wszystko to zwieńczone polewą na bazie truskawek :)
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1237
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1237
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Biszkopt: Jaja, cukier, mąkę migdałową miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dodajemy ubite na sztywną pianę białka mieszamy delikatnie. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. wylewamy na blachę o wym 40 cm na 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy w 180 temp tryb góra i dół przez 12 minut. Studzimy i wycinamy 2 krążeki o średnicy 14 cm.
Chrupiąca pralina: Rozpuszczamy czekoladę z praliną. Dodajemy siekane migdały oraz płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy. Wylewamy w rant o średnicy 14 cm. Mrozimy.
Żelka truskawkowa: Cukier puder mieszamy z pektyną. Puree oraz truskawki pokrojone w kostkę zagotowujemy a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier z pektyną. Mieszamy i wylewamy na zamrożoną chrupiącą pralinę. Mrozimy.
Mus twarożkowy Miksujemy serek mascarpone. Puree oraz cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy . Wylewamy mieszankę do mascarpone i mieszamy do połączenia. Studzimy do 30 stopni Celsjusza i mieszamy z bitą śmietaną.
Składanie: Do rantu o średnicy 18 cm nakładamy 1/4 musu , następnie wkładamy żelkę oraz chrupiąca pralinę. Pokrywamy musem a następnie dodajemy oba krążki biszkoptu i wyrównujemy musem. Mrozimy około 4 h.
Polewa:Zagotowujemy purre z sokiem z cytryny oraz cukrem wymieszanym z pektyną. Chłodzimy do 30 stopni i wylewamy na zmrożony serniczek. Smacznego :)