Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser składa się z czekoladowego "brownie" z orzechami laskowymi , bazy kremowej waniliowej , części czekoladowej oraz części jogurtowej . Na górze jest starta czekolada oraz kiwi.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17245
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 131
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17245
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 131
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
Czekoladowy "brownie" z orzechami włoskimi . w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę(100 g czekolady gorzkiej) , masło , cukier brązowy . Do miski dajemy 40 g mąki pszennej , orzechy wloskie , 4 jajka oraz rozpuszczona czekoladę. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok.12-15 minut w temp. 150 C. Ostudzamy .
Baza kremowa waniliowa. w rondelku łączymy mleko , 85 ml śmietanki 30 % oraz odrobinę esktratu waniliowego . Podgrzewamy na małym ogniu do tzw. kożucha ( nie gotujemy ! ). W misce mieszamy 4 żółtka z 115 g cukru , bez ubijania . Dodajemy 85 g mąki i mieszamy . Dodajemy bazę waniliową . Mieszamy cały czas. Całość przelewamy i stawiamy na ogień ( nie przerywamy mieszania ) aż masa zgęstnieje . Odstawiamy do wystygnięcia .
Cżęść czekoladowa . Czekoladę(50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Mieszamy z polową masy waniliowej . Odstawiamy do wystygnięcia . Śmietankę (125 g smietanki 30 % ) ubijamy z cukrem pudrem ( 2 łyzki ) , dajdemy powoli krem czekoladowy , mieszamy .
Część jogurtowa . Całą śmietankę 30 % ubijamy z cukrem pudrem ( 3łyżki) . Gdy ubijemy dodać rozpuszczoną zelatynę . Miksowac . Dodac jogurt naturalny , i jeszcze chwile miksowac.
Etapy składania : 1) wycinanie pierścieniem kółka z brownie . 2) dodać do pierścienia część czekoladową 3)nastepnie częśc waniliowa 4) umiescic pokrojone kiwi w plasterki ( tak mniej wiecej 3-4 plasterki ) 5) masa jogurtowa 6) starta czekolada i kiwi Mam nadzieję ze bedzie smakowac , zachecam do obserwowania . Smacznego :)